"Helte minder kij op Skier is better foar it eilân"

De helft minder koeien op Schiermonniksoog zou beter zijn voor de natuur op het eiland. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek om de melkveebedrijven daar te veranderen. Schiermonniksoog heeft te veel stikstof in de lucht en dat is schadelijk voor de natuur. De provincie heeft Schiermonniksoog daarom de opdracht gegeven na te denken over een duurzame manier van werken.
Woensdagmiddag werden de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd door deskundige Jan Willem Erisman van het Louis Bolk instituut.
Volgens hem is het beter veestapel op het eiland te halveren. Dan hoeft er geen voer van de vaste wal overgebracht te worden, maar kan er gewerkt worden met wat er op het eiland is te krijgen.
Om de bedrijven rendabel te houden is nagedacht over het opzetten van een eigen melkfabriek. De boerenbedrijven zouden daarin kunnen samenwerken om bijvoorbeeld een eigen kaas te produceren. De zeven melkboeren op het eiland staan positief tegenover het uitstel van Erisman, maar hebben nog geen officieel akkoord gegeven.