Eerste paal geslagen voor campus Zeevaartschool Terschelling

Op Terschelling is dinsdagochtend het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe campus van Zeevaartschool Willem Barentsz. De nieuwe campus krijgt 204 eenpersoonskamers en moet in de zomer van 2017 worden opgeleverd. Het gaat om een project van 11 miljoen euro, dat wordt gebouwd in opdracht van woningcoöperatie De Veste. Het nieuwe complex ligt in een duinpan en blijft met een bouwhoogte van 12 meter ver onder de bodemgrens, waardoor de horizon van Terschelling niet wordt aangetast.
Tientallen jaren vooruit
De nieuwe campus neemt de plaats in van de oude campus aan de Waddenzee, die al twaalf jaar geleden niet meer aan de eisen voldeed. Het oude gebouw met 100 tweepersoonskamers is uitgewoond en wordt permanent verstevigd door bouwsteigers. Volgens directeur Willem Smink van de NHL betekent de nieuwe campus dat de zeevaartschool weer ‘tientallen jaren’ vooruit kan op Terschelling en bovendien weer de concurrentie aan kan gaan met de andere maritieme opleidingen in Nederland. De zeevaartschool doet het goed en kan het komende schooljaar weer zo’n 130 nieuwe studenten inschrijven. Daarnaast verzocht de zeevaartschool ook veel cursussen voor zeevarenden.
Tweepersoonskamers
Het studentenbestuur van de zeevaartschool heeft meegesproken over de bouw van de nieuwe campus Woordvoerder Robby Pedroli van de studenten zegt dat hij het jammer vindt dat de tweepersoonskamers verdwijnen in het nieuwe complex. "Tweepersoonskamers zijn beter voor de saamhorigheid", zo vindt hij. Wel zijn de studenten blij dat er na jaren van praten wordt gebouwd aan de campus, die bovendien dicht bij de zeevaartschool ligt.
Genen van het eiland
Volgens wethouder Teun de Jong van Terschelling is de nieuwe campus van groot belang voor het hele eiland. "De seefeartskoalle sit yn de genen fan it eilân, lykas de seefeart sels. It is hiel wichtich foar de ekonomy fan it eilân." De Jong daagde Smink van de NHL, daarom uit om bij het opzetten van nieuwe activiteiten en studierichtingen ook eens aan Terschelling te denken.
Wachtlijst
Op het terrein naast de nieuwe campus bouwt woningcoöperatie De Veste op dit moment zestien sociale huurwoningen. De gemeente Terschelling is daar erg blij mee, want zo kan er wat gedaan worden aan de lange wachtlijst voor huurwoningen op het eiland. De wethouder houdt er hierbij wel rekening mee dat de huurders in de nieuwe woningen weleens niet zo snel zullen doorstromen naar een koopwoning, want die zijn vaak niet te betalen voor mensen die in een sociale huurwoning zitten.
De gemeente Terschelling wil daarom de komende tijd ook uitkijken naar andere bouwlocaties, want ook na het opleveren van de zestien nieuwe woningen staan er nog steeds zo’n 80 namen op de wachtlijst. De gemeente wil proberen om ook nieuwbouw te ontwikkelen voor de categorie mensen die niet in de benoeming voorkomen voor een sociale huurwoning, want ook voor mensen met een midden-inkomen is het lastig om huisvesting te vinden op het eiland.