Politie Noord-Nederland heeft weinig vertrouwen meer in COR

© ANP
De ondernemingsraad van de politie Noord-Nederland heeft nog maar weinig vertrouwen in het dagelijks bestuur van de centrale ondernemingsraad van de politie, de COR. Een van de noordelijke leden heeft zich al teruggetrokken uit de COR. Het orgaan is in opspraak geraakt nadat bekend werd dat de vroegere voorzitter, Frank Giltay, tonnen heeft uitgegeven aan snoepreisjes en etentjes. Vrijdag is een nieuwe tijdelijke voorzitter gekozen. Zij moet het vertrouwen in de komende tijd terugwinnen.
Dilemma
De politiemensen in Noord-Nederland zijn geraakt door de zaak. Edwin Jongedijk, voorzitter van de noordelijke ondernemingsraad van de politie, stelt dat ze voor een groot dilemma staan: "Zeg je het vertrouwen op in de COR en stap je eruit, dan ben je ook je stem kwijt. Juist nu is dat niet gepast. Wij zitten nu midden in de vorming van de Nationale Politie. Dat raakt ons allemaal, ook hier. Stappen we er nu uit dan zijn wij ook daar onze stem kwijt. Wij moeten invloed houden.’’
Jongedijk zegt dat zij zich nu beraden op een volgende stap. Welke dat is weet ze nog niet. Duidelijk is al dat de landelijk, door de centrale ondernemingsraad gezette stappen nog lang niet ver genoeg gaan. Zo is er nog een gebrek aan reflectie binnen de raad.
Reorganisatie
De politie staat aan het begin van een tweede ingrijpende reorganisatie, waarbij de ondernemingsraad opkomt voor de rechten van 65.000 politiemensen.