Waterschap zegt nee tegen zonnepanelen aan walkant

© Omrop Fryslân
It Wetterskip geeft geen vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen aan de walkant. Auwert Wouda uit Ureterp wil graag zonnepanelen aan de rand van zijn erf hebben, maar dat gaat dus niet door. Het onderhoud van de walkant zou te lijden hebben onder de zonnepanelen, zo oordeelt het waterschap. Wouda stapte naar de Raad van State om zijn gelijk te halen. De uitspraak volgt over een aantal weken.
Onderhoud: geen probleem
Wouda had het allemaal uitgedacht. Zonnepanelen aan de walkant leveren extra energie op. “Een heleboel mensen weten niet dat zonnepanelen op het dak door de warmte vaak minder gaan presteren. Langs de koele slootkant gebeurt dat niet. Bovendien heb ik nog eens extra rendement door de reflectie van het water." Dat it wetterskip it ûnderhald net goed dwaan kin fynt hy wat fier socht. "Gister was de onderhoudsploeg er nog en die zei dat het maaien van de slootkant met de zonnepanelen geen enkel probleem opleverde."
"Slootkanten vol met glimmende zonnepanelen"
Toen de Ureterper geen vergunning kreeg, stapte hij naar de Raad van State. Het waterschap zei daar dat ze ook bang zijn dat meer mensen het plan Wouda overnemen. "Voor je het weet staan talloze Friese slootkanten vol met glimmende zonnepanelen", zegt een medewerker van het Wetterskip.
De Raad van State zal nu uitzoeken of Wouda nog recht heeft op een vergunning voor zonnepanelen aan de wal. De rechter twijfelt of Wouda wel wat heeft aan een vergunning. “"Want het Waterschap is nu eenmaal eigenaar van de slootkant en wil pertinent geen zonnepanelen op haar grondgebied. Dat is net zoiets als een bouwvergunning voor een schuur in de tuin van de buren. Daar heb je ook niet veel aan als de buren niet willen".
Voorbeeldrol waterschap
Opvallend is het wel dat het waterschap zo hard in strijd gaat tegen de zonnepanelen aan de walkant, terwijl ze zich aan de andere kant presenteren als een voorbeeld als het gaat om duurzaamheid, zo vindt Wouda. Donderdag presenteren ze trots hun nieuwe energieneutrale hoofdkantoor. Met honderden zonnepanelen op het dak. Dijkgraaf Paul van Erkelens zei: "Als je kijkt naar wat voor problemen we hebben met het klimaat, en als je kijkt naar de verklaring van Parijs dat we allemaal wat aan energiebesparing moeten doen, dan vind ik dat wij bij uitstek het goede voorbeeld moet geven."