Wilma Mansveld waarnemend burgemeester Tytsjerksteradiel

Wilma Mansveld © ANP
Wilma Mansveld (53, PvdA) wordt waarnemend burgemeester in de gemeente Tytsjerksteradiel. Ze volgt Eric ter Keurs op, die vrijdag afscheid nam als burgemeester. Op 29 augustus wordt ze geïnstalleerd.
In oktober stapte Mansveld op als staatssecretaris van infrastructuur en milieu. Volgens een parlementaire enquêtecommissie had ze de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd over de Fyra. Dat is de hogesnelheidstrein die tussen Nederland en België zou rijden. Ze was vanaf 2012 staatssecretaris van infrastructuur en milieu.
Mansveld is ook anderhalf jaar gedeputeerde van Groningen geweest. Daar was ze ook acht jaar lid van provinciale staten. Ze woont nog steeds in Groningen.
Een delegatie van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel kon kiezen uit twee kandidaten, die beide door commissaris van de Koning John Jorritsma waren voorgedragen. Dat is de gebruikelijke procedure bij waarnemers, laat een woordvoerder van de provincie weten.
Mansveld blijft aan zolang er nog niet een definitieve nieuwe burgemeester is gekozen. Na de zomer start de procedure om die te kiezen.