Crone: Horeca rekening houden met beperkte openingstijden

De Leeuwarder horeca in woongebieden moet in de toekomst rekening houden met beperkte sluitingstijden. Op andere locaties in het centrum wil de gemeente juist meer horeca mogelijk maken. Burgemeester Crone zegt dat als reactie op alle onrust die is ontstaan na aanleiding van gemeentelijke plannen voor nieuwe openingstijden voor de Leeuwarder horeca.
Daarin staat dat alleen bedrijven aan het Ruiterskwartier, Zaailand en het stationsgebied voortaan tot 05.00 open kunnen blijven. Kroegen buiten dat gebied zouden dan om 03.00 uur of soms zelfs al om 01.00 uur dicht moeten.
"Niet gecommuniceerd"
Dit tot grote verbazing van de horeca-ondernemers uit de Grote Hoogstraat. Volgens Mark Hoogcarspel van Café Mukkes zou dit het einde voor de meeste zaken in zijn straat betekenen. Hij begrijpt ook niet waarom de gemeente met dit voorstel komt omdat hier niet met hun over is gecommuniceerd. Bovendien heeft de horeca in dit gebied in het verleden al veel beperkingen opgelegd gekregen.
Acties van de horeca
Volgens burgemeester Crone heeft de Grote Hoogstraat inderdaad een probleem omdat deze straat als oorspronkelijk woongebied geregistreerd staat. Crone heeft echter ook begrip voor de lange geschiedenis van de straat als stappersbond van Leeuwarden. Hij roept alle ondernemers en bewoners daarom op klachten en wensen bij de gemeente bekend te maken. Dat kan nog tot januari, want dan zal de gemeenteraad volgens Crone pas een besluit over deze zaak nemen. Volgens Hoogcarspel zal de horeca inderdaad tot actie overgaan om de gemeente op andere gedachten te brengen.