COA neemt meer tijd voor realisatie asielzoekerscentra

Het COA doet op dit moment kalmer aan met de realisatie van asielzoekerscentra. Dat kan omdat de urgentie van de opvang op dit moment vanwege de lagere instroom van vluchtelingen iets is afgenomen. Dat zegt Henk Wolthof, unit-manager van het COA in Noord-Nederland. Wolthof reageert op het gebrek aan nieuws over de geplande bouw van azc's in de gemeenten Leeuwarden, Dokkum en Heerenveen.
Volgens Wolthof loopt de bouw in Dokkum vertraging op door een juridisch conflict over de locatie aan de Parklaan. In Heerenveen loopt het op schema. De bouw in Leeuwarden aan de Snekertrekweg is nog onzeker omdat de businesscase niet rond is. De onderhandelingen hierover lopen nog en het COA wil binnen de budgetten blijven.
Burgum
In Burgum is de nieuwe noodopvang voor 200 asielzoekers volgende week klaar. Maar wethouder Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel weet nog niet of er ook asielzoekers komen. Wel kan de locatie in de toekomst worden gebruikt als wisselplaats voor de huidige bewoners als het azc wordt verbouwd. Maar wanneer dat gebeurt is niet duidelijk. Fokkema zou graag wat meer zekerheid hebben over de plannen van het COA in Burgum.