Problemen Caparis zetten bestuurlijke verhoudingen op scherp

De problemen bij het bedrijf Caparis zorgen no ook voor spanningen in bestuurlijk Fryslân. Vrijdag praten de acht gemeenten die met elkaar in Caparis zitten over de herstructurering van het bedrijf. Dat is hard nodig, want van die herstructurering is door alle problemen en rechtszaken nog niet veel terechtgekomen.
Twaspalt
Probleem hierbij is dat er tweespalt is in de groep van acht gemeenten. Omdat Heerenveen en Smallingerland eerder deze week het vertrouwen in de raad van commissarissen opgezegd hebben, zijn die twee gemeenten vrijdagochtend niet meer welkom bij een besloten vooroverleg van de zes andere Caparis-gemeenten. Pas vrijdagmiddag mogen Smallingerland en Heerenveen wel meepraten. Wethouder Coby van der Laan van Heerenveen rekent evengoed op een constructief overleg.
Extra commissiebijeenkomst
De gemeenteraad van Heerenveen staat vierkant achter de beslissing van b. en w. om het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen. Dat werd donderdagavond duidelijk op een extra commissiebijeenkomst met Caparis als enige agendapunt. De raadsleden in Heerenveen vinden het moeilijk te begrijpen waarom naast Heerenveen en Smallingerland niet meer gemeenten dat voorbeeld volgen.
Wethouder Jelle Zoetendal zei op de bijeenkomst dat wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden niet meer uit naam van Heerenveen spreekt als hij het woord voert uit naam van alle aandeelhouders, omdat Heerenveen en Leeuwarden te verschillend denken over de positie van de raad van commissarissen. Eerder hadden de aandeelhouders net besloten om een woordvoerder aan te wijzen, en dat was Sjoerd Feitsma, maar dat standpunt is nu losgelaten.