Extra trainingen voor F16-piloten die IS hebben bestreden

De vliegbasis in Leeuwarden zal zich de komende tijd focussen op het trainen van personeel dat de afgelopen tijd bezig geweest is met het bestrijden van terreurgroep IS. Dat zegt commandant Denny Traas van de vliegbasis in Leeuwarden. Door deze en andere missies zijn de mensen eenzijdig ingezet en daarom is training nu nodig.
Donderdagmiddag zijn de F16’s die bijna twee jaar in Jordanië gestationeerd waren, teruggekomen in Nederland. Die toestellen hebben daar meegevlogen in de strijd tegen terreurgroep IS. Daarbij werden missies uitgevoerd boven Irak en Noord-Syrië.
Nederlandse inzet effectief
In inzet die heel effectief geweest is, zegt basiscommandant Denny Traas. "IS is een lastig te bestrijden terreurgroep. Toch is het mede door de inzet van Nederland gelukt 25.000 vierkante kilometer terrein te winnen in Irak en 9.000 vierkante kilometer in Syrië. Dat is respectievelijk 40 en 25 procent winst op bezet gebied." Op dit moment traint het vliegbasispersoneel voor de volgende missie. Begin volgend jaar helpt Nederland de Baltische staten met luchtverdediging.