"Nieuwe kaatsregels nodig om meer publiek te trekken"

Er komt steeds minder publiek bij het kaatsen. Zelfs voor de belangrijkste kaatswedstrijd de PC in Franeker is dit jaar in de voorverkoop veel minder belangstelling. Hoewel de kaarten voor de 1.500 kuipstoeltjes al wel uitverkocht zijn, houdt de organisatie er rekening mee dat er uiteindelijk honderden kaarten minder verkocht zullen worden. Om lege tribunes in de toekomst te voorkomen, liet PC-voorzitter Johannes Westra aan Omrop Fryslân weten dat volgend jaar mogelijk alle vier tribunes op het Sjûkelân met kuipstoeltjes worden ingericht.
Nieuwe spelregels
Criticasters denken dat de kaatssport echter niet geholpen wordt met deze luxe zitplekken. Volgens hun ligt de oorzaak bij het niveau van de kaatsers. Zo zou het kwaliteitsverschil tussen de parturen te groot zijn en zijn er teveel dode momenten in het kaatsspel zelf. Voorzitter Wigle Sinnema van de Friese kaatsbond kondigde in het programma Weistra op Wei aan dat nieuwe spelregels doorgevoerd zullen worden. Zo denkt Sinnema dat een verbod op 'een bovenslag in een keer' het kaatsen weer aantrekkelijker zal maken. Het aantal slagwisselingen op het veld, de zogenoemde trik-traks, zouden daardoor weer toenemen.
"Ranking-systeem afschaffen"
Volgens kaatskenner Jan Braaksma zal dat echter niets veranderen. Hij wil het ranking-systeem afschaffen, het indelen van de parturen aan de hand van eerdere prestaties. Braaksma denkt dat een wedstrijdlijst door 'loten' de PC gedurende de hele dag weer veel spannender wordt.