"Niet meer boren in Waddenzee, wel aan rand natuurgebied"

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen gasboringen meer toestaan in de Waddenzee, de Waddeneilanden en de natuur daaromheen. Dat bleek woensdag bij het debat over de nieuwe mijnbouwwet.
De Tweede Kamer wil de wet zo veranderen dat gasboringen bij Schiermonnikoog en Terschelling onmogelijk worden, onder andere door beter te kijken naar de mogelijke gevolgen voor de mens, natuur en milieu. Dat betekent echter niet dat de gasboringen helemaal van de baan zijn. Want boren van de rand van een natuurgebied blijft mogelijk, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos.
De eilanders zijn niet helemaal gerust op de uitkomst van deze dag. Met schuin boren kan er ook gas gewonnen worden onder de eilanden. Het gasveld onder Terschelling is maar klein en het gas is van een lage calorische waarde. Wat is dan het nut van de winning, zegt wethouder Hendrik van der Wielen van Terschelling. Arjen Kok, secretaris Nationaal Park Schiermonniksoog vraagt zich af hoe de minister het kan verkopen: gas winnen in een natuurgebied.