"Plaatsing brug Alphen aan den Rijn kon niet goed aflopen"

Kraanûngelok Alphen aan de Rijn © ANP
Het plaatsen van de brug in Alphen aan den Rijn vorig jaar augustus had nooit goed kunnen aflopen. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in het onderzoeksrapport over het kraanongeluk. Ook staalbedrijf BSB uit Burgum was hier bij betrokken.
De kranen die op de pontons staan, vielen om bij het neerleggen van het rijdek. Het ongeluk zorgde voor een ravage in het centrum van Alphen. Een aantal woningen aan de kant van de Oude Rijn werd verpletterd.
Door het ongeluk zijn achttien woningen zo zwaar beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn. “De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort", zo zegt de OVV.
"Werk onderschat"
Volgens de onderzoeksraad hebben de uitvoerende bedrijven de complexiteit van de werkzaamheden onderschat, en heeft geen enkele partij gerealiseerd dat het omhoog tillen van het brugdeel risico’s had voor de omgeving.
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de opstelling al bij het begin van de werkzaamheden een te lage stabiliteit had. Toen bij het tillen één van de pontons zwaar overhaalde, hield de kleine kraan het niet meer en hierdoor trok hij de volledige opstelling mee in zijn val.