Klagende omwonenden theatertuin Rijs "mikpunt van spot"

Justysje © Omrop Fryslân
Twee omwonenden die zeggen dat ze last hebben van feesten die buiten de regels om in de Theatertuin in Rijs gehouden worden, zijn het mikpunt van spot geworden. Dat bleek bij een rechtszaak die de beiden tegen de gemeente De Fryske Marren aangespannen hebben. Ze willen dat de rechter de gemeente op de vingers tikt, en dat die beter bijhouden dat de regels worden nageleefd.
De theatertuin heeft volgens het bestemmingsplan een maatschappelijke functie: een openluchttheater waar kleinschalige concerten, uitvoeringen en exposities gehouden mogen worden.
"Illegale feesten"
De locatie heeft volgens advocaat Leenstra van de omwonenden geen horecafunctie, zodat bruiloften en dergelijke feesten er niet gehouden mogen worden. De buren klagen al tien jaar over het geluid en de overlast die ze hebben van wat ze noemen 'illegale feesten'.
"Ofschieten dat volk"
Hun strijd schiet bij sympathisanten van de theatertuin in het verkeerde keelgat. En daar hebben ze het moeilijk mee. Volgens hun advocaat staat het leven van de beide buren 'in de brand'. Op Facebookzou opgeroepen zijn tot geweld, met teksten als 'afschieten dat volk'. Onlangs verscheen een lied over het geklaag. "U kunt hier ook aangifte van doen", zei de rechter tijdens de zitting.
Bestemmingsplan veranderen
Volgens Leenstra wil de gemeente het bestemmingsplan wel veranderen, zodat er in de toekomst wel bruiloftsfeesten gehouden mogen worden. De gemeente had in de rechtszaak een ander verhaal. Ze treden op als het nodig is, zei een woordvoerder.
Uitspraak 
De rechter doet over twee weken u