Harlingers boos over kale pier: "It is in grof skandaal"

"In grof skandaal. Hjir groeide seekoal. Dat sjochst hast nergens. Alles wat moai is, is fuort." Inwoners van Harlingen zijn boos, omdat de planten die kortgeleden nog tussen het basalt aan de binnenkant van de Zuiderpier bij de haven stonden, er niet meer staan. En er zouden ook zeldzame planten bij gezeten hebben, zeggen ze.
Het beheer van de dijk is onlangs overgenomen door het Wetterskip. Volgens een woordvoerder is het vanwege de veiligheid dat de planten weggehaald zijn.
Inspectie van de dijk zou niet mogelijk zijn als er te veel planten op staan. "Troch de planten kin der net goed ynspektearre wurde en de plantegroei kin de kearing swakker meitsje. De pier is net oanlein foar de plantsjes, mar foar de feilichheid", zo zegt Jan Wolters, voor Wetterskip Fryslân de beheerder van de zeedijken. Volgens Wolters is er ook onderzocht of er zeldzame planten bij waren.
De pier is gecontroleerd en binnenkort zal er onderhoud worden gepleegd, aldus Wolters. De buitenkant van de pier moet ook worden aangepakt, maar dat wordt niet tegelijk gedaan met de binnenkant om de flora en fauna in stand te houden.