Plan voor tijdelijke woningen statushouders in DFM

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Fryske Marren (DFM) willen in acht plaatsen woonruimte bouwen voor statushouders. De gemeente verhuurt op dit moment een op de vijf vrijgekomen huurwoningen aan asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning. Daarmee voldoen ze niet aan de taakstelling van het Rijk.
De Fryske Marren moet volgend jaar 185 statushouders een plek om te wonen geven. Zonder extra bouw zou slechts voor de helft plek zijn. Met deze vorm zou dat opgelost kunnen worden.
Voor de tijdelijke woonruimte heeft het college locaties in Echten, Joure, Langweer, Lemmer, Oudehaske, Scharsterbrug, Sint-Nicolaasga en Sintjohannesga op het oog.
Niet meer dan twaalf 
Het maximale aantal woningen per plaats is twaalf. Het worden woonunits die niet langer dan tien jaar staan. Het college kiest voor zoveel mogelijk spreiding om de verandering voor omwonenden en statushouders zo klein mogelijk te houden.
Raad besluit in september
De gemeenteraad neemt op 28 september een besluit over het voorstel. Daarvoor zijn nog informatiebijeenkomsten met directe omwonenden.