Honderden reacties op oproep 'leverdonor voor zieke Sophie'

De oproep van de familie Badal van dinsdag bij Omrop Fryslân voor een leverdonor voor hun dochter Sophie, heeft honderden reacties opgeleverd. Het bericht daarover op de website van de omroep werd meer dan 200.000 keer bekeken.
Vader Soerish Badal uit Leeuwarden is blij met alle reacties, die nu door de specialisten van het ziekenhuis UMCBG in Groningen getoetst worden of ze geschikt zijn om de vijf maanden oude Sophie te helpen. Bovendien moeten de mensen die spontaan op de oproep gereageerd hebben volgens Badal goed voorgelicht worden.
Donoroperatie
Voor een levertransplantatie is 20 procent van een donorlever nodig, die in het lichaam van de patiënt dan weer aangroeit. Maar de operatie blijft daarbij noodzakelijk.
Mediastilte
De familie Badal wil alle mensen die gereageerd hebben, persoonlijk antwoord geven. Dat neemt veel tijd in beslag. Daarom wordt voorlopig een mediastilte in acht genomen.
Zo snel mogelijk opereren
Soerish Badal zei woensdag bij Weistra op Wei dat de baby het op dit moment zwaar heeft. Een donoroperatie zou daarom zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden. Het UMCG in Groningen onderzoekt of dat mogelijk is. Daarnaast zal aan alle mensen die gereageerd hebben, gevraagd worden of ze zich nu ook als donor voor andere patiënten beschikbaar willen stellen.