ISU: 10 kilometer blijft onderdeel van WK Allround

De 10 kilometer blijft onderdeel van het WK ALlround. Dat is vrijdag besloten op het congres van de internationale schaatsunie in Dubrovnik, Kroatië. Mannen rijden op de slotdag van de wereldkampioenschappen de 10 kilometer en vrouwen rijden dan de 5 kilometer. Er werd de afgelopen tijd over nagedacht om de 10 kilometer niet meer te rijden op het WK Allround. Daar moest een kortere afstand voor in de plaats komen, zoals de 1000 meter of de 3000 meter. Dat gaat dus niet door.
Schaatser Jorrit Bergsma is blij met het besluit van de ISU. Dit is goed voor de sport, zegt hij. Bergsma vindt de 10 kilometer een belangrijk onderdeel van het allrounden. Als de 10 kilometer uit het programma van het WK Allround zou verdwijnen, zou dat voor hem het allroundtoernooi minder interessant maken.
Heel belangrijk
"It is hiel belangryk dat it bliuwt. As je de 10.000 meter ferfange troch bygelyks de 3.000 meter, is it wat my oanbelanget gjin allround mear", aldus Bergsma. Hoewel het allrounden voor hem niet de hoogste prioriteit heeft, vindt hij het allrouden wel erg mooi. Hij wil zich in de aanloop naar de Olympische Spelen toeleggen op de individuele afstanden, maar houdt de optie open om komend seizoen weer mee te doen aan de allround toernooien.
Bij de mannen blijven dus de vertrouwde afstanden op het programma van het WK Allround staan: de 500, 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Bij de vrouwen verandert er ook niets. Zij rijden de 500, 1.500, 3.000 en 5.000 meter.
Plan gaat niet door
De technische commissie van de ISU had plannen om het aantal WK's te verminderen. Ze wilden terug van drie naar een WK per jaar. Dit gaat niet door. De WK Afstanden, WK Allround en WK Sprint zullen dus gewoon ieder jaar verreden worden. Alleen in een jaar waarin de Olympische Spelen worden gehouden, is er geen WK Afstanden.
Bij de wereldkampioenschappen afstanden wordt vanaf 2019 ook de teamsprint verreden.