Luchtmachtdagen gaan wel door

De luchtmachtdagen op de vliegbasis van Leeuwarden gaan wel door. Na de vliegtuigcrash van donderdag was het onduidelijk of het evenement wel moest doorgaan. Op de persconferentie van donderdagavond maakte burgemeester Ferd Crone bekend dat is besloten om de luchtmachtdagen wel door te laten gaan.
Alle mogelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen om het evenement veilig te laten verlopen. De vliegshows worden niet boven het publiek en ook niet boven bebouwd terrein gehouden, maar het publiek kan het wel goed zien.
Vliegbasiscommandant
Vliegbasiscommandant Traas zei op de persconferentie dat het voorval hard is aangekomen op de basis. De crash gebeurde bij een oefenvlucht voor de Luchtmachtdagen van vrijdag en zaterdag. Bij die training hebben twee toestellen elkaar geraakt, waarna één van de beide is neergestort. Het andere toestel heeft een noodlanding gemaakt op de vliegbasis van Leeuwarden. De piloot van het gecrashte toestel heeft letsel opgelopen aan beide enkels, de andere piloot mankeerde niets. Hij heeft met het Zwitserse team gesproken, zij doen nu niet mee aan de luchtmachtdagen.
Burgemeester Tom van Mourik
Burgemeester Tom van Mourik van Menameradiel is erg blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat er alleen materiële schade is. Hij heeft gesproken met de bewoners van het huis waar het toestel vlakbij is neergestort. Zij zijn heel erg geschrokken, maar ook blijk dat het zo is afgelopen. Hij roept mensen op om niet naar de crashplaats te gaan. Het toestel moet worden geborgen en worden onderzocht. Daarom wordt de plaats niet vrijgegeven en is de ME erbij om mensen bij de plek weg te houden.
Burgemeester Ferd Crone
Burgemeester Ferd Crone noemde het een buitengewoon ernstig ongeval, maar dat de conclusie toch is dat de luchtmachtdagen kunnen doorgaan. Wel wordt er niet boven publiek en boven bebouwd gebied gevlogen. Alle veiligheidsmaatregelen zijn nog eens doorgegeven de piloten zijn haar nog meer bewust van de gevaren als dat ze al waren.