Medewerker in de kas: "Wat hebben wij geluk gehad"

Diverse mensen waren getuige van de crash met de Zwitserse straaljager bij Beetgum. Robert Woerds, de eigenaar van de kas waar de piloot in crashte, is er één van. Hij vertelt wat hij heeft gezien. "Wij zagen rook door onze ramen en hoorden glas rinkelen. De piloot is door het dak heen gezakt bij ons. Gelukkig is hij ongedeerd."
Woerds zag de straaljager in het water naast de kas liggen. "Hij lag in het water en toen brandde het nog hevig. Waarschijnlijk door de kerosine. Hij was op ongeveer 50 meter naast de kas in het water terechtgekomen", zo zegt Woerds.
Ontsnapt aan ramp
Niels Jensma medewerker in de kas waar de piloot terechtkwam, ving de gewonde piloot op. Jensma heeft hem samen met een collega, na de uitgang van de kas gebracht, een ambulance was ter plaatse om de gewonde piloot te behandelen. Jensma kan nog altijd niet bevatten aan welke ramp ze zijn ontsnapt. De straaljager lag maar 50 meter verderop en had ook op de kas neer kunnen komen. "Ik moat der net oan tinke hoe't it dan mei my en myn kollega's ôfrûn wie.”
Spotters getuige van crash
Eén van de vliegtuigspotters die vlakbij de plaats van de crash aanwezig was, is spotter Dennis. Hij stond bij de landingsplaats in Marsum toen het Zwitserse vliegtuig er vlakbij neerstortte. Hij had al snel in de gaten dat het goed mis was. “Ik had het in de gaten op het moment dat ik rook zag. Als je rook ziet bij een vliegveld en als er maar vijf van de zes vliegtuigen landen, dan weet je dat er wat aan de hand is." Hij zag daarna het beschadigde vliegtuig ook binnenkomen en denkt dat de twee een botsing hebben gehad.
De sfeer bij de spotters is ook omgeslagen. "Vanmiddag was er nog een vrolijke sfeer, maar dat is nu wel omgeslagen", zo zegt Dennis.