Buma: Staatssecretaris Van Dam moet voor de boeren opkomen

Het omvormen van agrarische grond in de natuur moet zo langzamerhand maar eens ophouden. CDA-leider Sybrand Buma zei dat woensdagavond op een ontmoeting met CDA-leden in Drachten. Buma wil dat er voldoende boerenland overblijft om de agrarische productie op peil te houden. Buma werd het afgelopen weekend bij acclamatie gekozen tot CDA-lijsttrekker en houdt op dit moment op verschillende plaatsen in Nederland ontmoetingen met CDA-leden. Landbouwbeleid was in Drachten een van de onderwerpen van het gesprek.
'Net de goeie man op it goeie plak'
Het CDA is erg kritisch over het beleid van staatsecretaris van landbouw Martijn van Dam (PvdA). Van Dam zei vorige week dat 'hij er niet voor de boeren zit'. Die uitspraak neem Buma Van Dam bijzonder kwalijk. Volgens Buma moet een staatssecretaris van landbouw in Den Haag juist opkomen voor de boeren. "Als hij er niet voor de boeren zit, voor wie zit hij er dan wel?" vraagt Buma zich af. De CDA-leider noemt Van Dam daarom 'niet de juiste man op de goede plek'. "Het ministerie van economische zaken is volgens mij alleen maar met economische zaken bezig en niet met landbouw."
Eerlijke prijs voor producten
Buma vindt dat het hoog tijd wordt dat dit verandert, niet alleen vanwege de boeren, maar ook om het op peil houden van de agrarische productie. "De wrâldbefolking nimt ta. It soe net goed wêze as wy foar ús iten ôfhinklik wurde soene fan lannen as Egypte of Ukraïne."
Boeren horen volgens Buma een 'eerlijke prijs' voor haar product te krijgen. De politiek moet zorgen voor de goede randvoorwaarden. In een bijzonder slechte markt alleen maar met meer nieuwe eisen komen is niet redelijk, zo zegt de CDA-leider.