Onrust over opvang Witmarsum had voorkomen kunnen worden

De onrust in Witmarsum over de opvang van honderden asielzoekers had mogelijk voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit de evaluatie van de gemeente Súdwest-Fryslân en dorpsbelang Witmarsum. Het plan voor de opvang van 200 asielzoekers lag al klaar toen het dorp ermee werd geconfronteerd. Dat zorgde voor veel onrust. Uiteindelijk zorgde het er ook voor dat er helemaal geen vluchtelingen worden opgevangen.
Goede les voor de toekomst
Dat was nu ook weer niet de bedoeling, zo zegt voorzitter Joost Rosier van dorpsbelang Witmarsum. Een goede les dus hoe het een volgende keer eventueel anders kan. "Als je eerder met elkaar overlegt om iets in Witmarsum te gaan doen, en dit hebben wij vanuit het dorpsbelang ook gevraagd, dan waren we misschien verder gekomen", zo zegt Rosier.
"Veel mensen willen zich inzetten"
Volgens Rosier willen de inwoners van Witmarsum zich wel degelijk inzetten voor vluchtelingen. Het was de locatie waar men het niet mee eens was, zo bleek uit de enquête die door dorpsbewoners is ingevuld. "We hebben een onafhankelijke enquete gehouden waarin werd gevraagd wat het dorp van de voorgestelde locatie vond. Die locatie paste niet goed, zo vond de bevolking van Witmarsum. Dat wil niet zeggen dat men zich niet wil inzetten. Witmarsum is een heel actief dorp. Heel veel mensen willen zich voor vluchtelingen inzetten."
Statushouders
Een opvang in het dorp is definitief van de baan. Het dorpsbelang denkt dat er nu wordt onderzocht of vluchtelingen die al een status hebben kunnen worden opgevangen.