Sadeq moet terug naar Afghanistan, schoolgenoten boos

Schoolgenoten van de 18-jarige Sadeq Asgharzadah uit Afganistan hebben Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de PvdA om hulp gevraagd. Sadeq dreigt het land te worden uitgezet. Eerder zijn de kinderen ook al een petitie gestart en schakelden ze de burgemeester van Tytsjerksteradiel in.
Sadeq is met zijn broertje en zijn vader en moeder sinds zeven jaar in Nederland, maar ze hebben geen verblijfsvergunning gekregen. Nu kunnen ze binnen een paar weken het land worden uitgezet. Ze wonen in het azc in Burgum en Sadeq zit in de vijfde klas van het VWO op het Drachtster Lyceum.
''Kinderpardon rammelt''
Het gezin heeft een beroep gedaan op het kinderpardon, maar dat is afgewezen. Kamerlid Lutz Jacobi vindt dat het kinderpardon aan alle kanten rammelt. Het wordt volgens haar te streng toegepast. Jacobi zegt dat verwijten worden gemaakt die lang niet altijd juist zijn, zoals het slecht meewerken terwijl dat de aanvragers niet altijd kwalijk valt te nemen.
De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Klaas Dijkhof nu gevraagd hoe het kinderpardon in de praktijk wordt uitgevoerd. Bovendien werkt de PvdA met GroenLinks aan een wet die het kinderpardon op een mildere wijze toepast.