In bouwsector dreigt tekort aan jonge mensen

In de bouwsector dreigt een tekort aan jonge mensen. Dat geluid was zaterdag te horen op de Dag van de Bouw. Bouwprojecten in het hele land doen op deze dag de deuren open, zodat mensen kennis kunnen maken met de sector. Het gaat langzaamaan weer wat beter met de bouw in Fryslân, waardoor er weer behoefte is aan meer mensen. Voor de crisis werkten er 475.000 mensen in de bouw, nu zijn dat er 100.000 minder.
Opleiding
Jaring Feenstra is voorzitter van de belangenorganisatie Bouwend Nederland en merkt nu al dat er een tekort aan personeel aankomt. Hij denkt dat jongeren de laatste jaren minder vaak voor een bouwopleiding hebben gekozen vanwege de crisis. Hij roept jonge mensen nu op om te kiezen voor een technisch beroep. Feenstra denkt ook dat banen in de bouw steeds beter worden betaald, door het tekort aan personeel.
Aquaduct Burgum
Een van de bouwlocaties waar mensen een kijkje konden nemen, was bij het aquaduct van de Centrale As bij Burgum. Ze konden voor het eerst door het aquaduct lopen. Het is waarschijnlijk ook de laatste keer, wat als de Centrale As klaar is, mogen er alleen maar motorvoertuigen onderdoor. Het is de bedoeling dat de hele Centrale As begin oktober open is.