Minister Asscher steunt Smallingerland in boycot De Boer

Lodewijk Asscher © ANP
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken steunt de gemeente Smallingerland in de boycot van het bedrijf De Boer in Drachten. Dat zegt hij in het Nederlands Dagblad.
Smallingerland maakte vorige week bekend een jaar lang geen zaken te doen met de agrarische groothandel. Aanleiding is de weigering van De Boer om een homoseksuele student aan te nemen als stagiair. Het bedrijf is daarvoor ook veroordeeld door de rechter. De gemeente heeft naar aanleiding daarvan een boycot ingesteld. Verschillende partijen in de gemeenteraad hebben daar kritiek op.
Asscher staat aan de kant van de gemeente. 'Ik denk dat het heel goed is dat de gemeente laat zien dat discriminatie niet ongestraft kan blijven. Dat bedrijf heeft in een e-mail aangegeven dat die jongen daar niet mocht werken,omdat hij homo is. Dat is niet toegestaan. Dan begrijp ik heel goed dat de gemeente zegt: Nu kun je even niet voor ons werken, totdat je je realiseert dat dit niet kan. Dat heeft niks te maken met de geloofsovertuiging van de eigenaar van het bedrijf. Wat je gelooft, moet je zelf weten. Maar dat is geen reden om iemand de toegang tot de arbeidsmarkt te ontzeggen.'
Donderdag is er een spoeddebat in de gemeenteraad van Smallingerland over de boycot.