Vergassen van ganzen gaat deze zomer niet door

Er zullen deze zomer in Fryslân geen ganzen worden vergast. Dat heeft de provincie bekendgemaakt. Afgelopen jaar werd het vergassen van ganzen voor het eerst toegepast om het overschot aan vogels naar beneden te brengen. Volgens Europese regels is het vergassen van ganzen toegestaan, maar het gebruiken van vangkooien niet. Die kooien zijn nodig om het vergassen mogelijk te maken.
De nieuwe natuurwet die komend jaar ingaat staat het gebruiken van vangkooien mogelijk wel toe. De provincie zal bekijken of het vergassen dan wel weer toegepast kan worden.
De Faunabeheereenheid heeft besloten om de ontheffingsaanvraag voor het vangen en doden van ganzen met CO2 in te trekken. De organisatie had geen zin in een slepende juridische strijd, zegt voorzitter Gijs Wouters. De provincie Fryslân wil op termijn het aantal ganzen dat in de zomer in Fryslân verblijft terugbrengen van 37.000 naar 10.000. Naast het vergassen van ganzen worden ook verschillende andere maatregelen toegepast zoals het prikken van eieren, tijdelijke afschot en het plaatsen van rasters om een aantal natuurgebieden.