Van Nistelrooij: "In het noorden zit kleine Silicon Valley"

Er zit in het noorden wel een kleine 'Silicon Valley', maar het komt er nog niet helemaal uit. Projecten die Europees geld krijgen of willen hebben moeten daarom actief proberen om start-ups van de grond te krijgen. Dat zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij van het CDA. Hij heeft onlangs het rapport The Rod to the Valley gepubliceerd over regio's met een gunstig klimaar voor start-ups.
Start-ups zijn kleine, innovatieve bedrijven die producten ontwikkelen, die geëxporteerd kunnen worden. In het rapport staat ook een succesvol Fries project: Wetsus.
Van Nistelrooij is positief over Wetsus, omdat op de campus van het waterinstituut verscheidene start-ups actief zijn. Een bekend voorbeeld is het bedrijf Redstack, dat bekend is van de 'blue energy'-centrale op de Afsluitdijk.

Lifelines

De Europarlementariër zou graag zien dat een project als Lifelines (grootschalig onderzoek naar gezond ouder worden) het voorbeeld van Wetsus volgt. Wetenschappelijk onderzoek en het verzamelen van gegevens is prachtig, zo zegt de CDA'er, maar het is essentieel om aansluitend ook te proberen om een business-model voor producten die gemaakt en verkocht kunnen worden te ontwikkelen. "Als je dat niet goed, profiteert een ander van jouw onderzoek. Er mag echt nog wel een onsje bij."

Juncker-fondsen

Van Nistelrooij gaat binnenkort met een delegatie van het Europees Parlement naar de Silicon Valley in Amerika. Hij vind dat de nieuwe Europese fondsen, de zogeheten Junckerfondsen, alleen gebruikt mogen worden voor projecten die voor heel Europa een 'toegevoegde waarde' hebben en een belangrijke bijdrage aan de economie leveren.