Chauffeurs openbaar vervoer zijn bereid om te staken

De kans dat er binnen twee weken stakingen in het openbaar vervoer komen, is heel groot. Volgens vakbond FNV hebben de leden in Drachten dinsdagavond unaniem voor acties gestemd. Daarmee willen de vakbonden de werkgevers onder druk zetten om met een beter loonbod te komen.
Er wordt al sinds eind 2015 onderhandeld over een nieuwe cao, maar de bonden en werkgevers komen er niet uit. Struikelblok is vooral het loonbod van 1,75 procent. De bonden en de leden vinden dat te weinig.
In Drachten kwamen veertig chauffeurs op de bijeenkomst af. Die waren unaniem voor acties.
Ultimatum
De vakbonden praten woensdagavond nog in Leeuwrden met hun leden, maar gezien de geluiden uit de rest van het land, zijn actie onontkoombaar. De bonden leggen de werkgevers komende week eerst een ultimatum voor.
Komt daar geen reactie op, dan wordt er binnen twee weken gestaakt. De reizigers zullen daar last van hebben, want publieksvriendelijk wordt het niet, zegt FNV-onderhandelaar Pieter Beuzenberg.
Volgens hem zijn chauffeurs in 2008 door de werkgevers op harde wijze afgerekend op het houden van publieksvriendelijke acties en dat zit de chauffeurs nog altijd dwars.