Halbe Zijlstra: ''Investeer in Friese infrastructuur''

De snelle treinverbinding tussen Fryslân en de Randstad had er moeten komen. Dat zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD in Den Haag. Dat die verbinding er niet is gekomen, is een fout uit het verleden, zegt hij. "Maar het kan nog steeds. Dat zou een enorme impuls zijn voor de regio." Zijlstra wil goed investeren in de Friese infrastructuur.
"De Zuidwesthoek ligt heel dichtbij Schiphol, bij Amsterdam, bij de Randstad. En als we investeren in infrastructuur, wordt het land nog kleiner dan het al is. Dan komen bedrijven ook deze kant op."
Zijlstra komt oorspronkelijk uit Oosterwolde. Hij heeft veel met Fryslân, zegt hij, "al is het alleen maar omdat mijn ouders hier wonen. Ik kom eens in de paar weken deze kant op." Zijstra is vrijdag in Leeuwarden voor het landelijke ledencongres van de VVD. Dat is in het WTC Expo.
Voor heel Nederland opkomen
De VVD-fractievoorzitter staat er niet bepaald om bekend dat hij opkomt voor de Friese zaak. Bewust, zegt hij. "Ik zit er voor heel Nederland, en niet alleen voor Fryslân. Ik heb altijd wel problemen met mensen die alleen maar voor het regionale belang gaan. Ik vind, als we het voor heel Nederland goed doen, doen we het ook voor Fryslân goed, maar als we het alleen voor Fryslân goed doen, doen we het misschien niet voor heel Nederland goed."
Minister
Als er bij de komende verkiezingen genoeg mensen op de VVD stemmen, en als Mark Rutte een stapje terug zou doen, dan is Zijlstra bereid om zijn positie over te nemen. "Nu is dat niet aan de orde. Ik hoop dat Rutte doorgaat. Ik ken geen politicus die zo in staat is om de verschillen die er zijn in de politieke Den Haag-situatie te overbruggen." Het fractievoorzitterschap inwisselen voor een ministerspost? "Dat lijkt me een heel goed plan!"