Meer dan duizend spotters verwacht bij aankomst JSF

Er komen maandag meer dan duizend vliegtuigspotters naar Leeuwarden om voor het eerst de JSF te zien. Dat verwachten de luchtmacht en de Leeuwarder spottersclub. De JSF landt maandag op de vliegbasis. Het is voor het eerst dat het toestel uit Amerika naar Europa komt.
"Bij grote oefeningen zijn gerust duizend spotters, maar dat aantal kan maandag wel eens worden verdubbeld", zegt Joop de Groot, voorzitter van de Aviation Group Leeuwarden (AGL). "Ik werk zelf in Oss, maar heb een dag vrij genomen. Ik kijk er ontzettend naar uit.''
Primeur
Rond acht uur ’s avonds zal het toestel landen. En volgens de planning van de luchtmacht zullen het er zelfs twee zijn. Er zijn veel leden van de spottersclub die dat willen zien. "We hebben hier de primeur, dus ik denk dat spotters uit heel Europa naar Leeuwarden komen. Het wordt dringen, ook tijdens de testvluchten die de komende tijd worden uitgevoerd."
Ook de medewerkers van de luchtmacht kijken uit naar de komst van de JSF. "Iedereen is in rep en roer", zegt woordvoerder Sidney Plankman. "Ook bij ons hebben veel medewerkers het toestel nog nooit gezien. Ze zijn nieuwsgierig naar waar ze op termijn mee gaan werken."
Drukte bij hotels
Sinds bekend geworden is dat de JSF naar de vliegbasis komt, loopt het storm bij Leeuwarder hotels. De VVV kreeg tientallen mails en telefoontjes. "Als we daar op af moeten gaan, dan wordt het de komende dagen druk bij de hotels", zegt Tineke Louwenaar van de VVV. "En tijdens de Luchtmachtdagen in juni is het vrijwel onmogelijk om nog een kamer te boeken."
Het Hampshire Hotel Oranje Leeuwarden kreeg voor maandag ook veel extra boekingen. "Alles wat op de vliegbasis gebeurt, trekt belangstellenden uit binnen- en buitenland", zegt Aagje Faber van het hotel. ‘’Tijdens de Luchtmachtdagen zijn we volgeboekt. De vliegbasis zorgt altijd al voor een enorme economische spin-off bij hotels en restaurants, maar de komst van de JSF maakt bijna een soort van gekte los.’’