Ds. Hasperschool wint Sjongfestival foar bern 2016

Na een spannende finale is de Ds. Hasperschool uit Akkrum de winnaar geworden van het Sjongfestival foar Bern 2016 geworden. De school gaat er met de gouden microfoon vandoor. Zij wonnen met het lied 'Ien en ien'. De jury was zeer te spreken over het optreden van de school: “Pikefel. It pakt je. Alles kloppe.” It Finster uit Workum won de tekstprijs, de prijs voor het beste zelfgeschreven nummer.
De finale werd op vrijdagavond gehouden in een bomvolle Lawei in Drachten. Acht scholen stonden in de finale.
Ze traden op voor de professionele jury die bestand uit: Krijn Jacobs Dijkstra (van het duo Die Twa), Janneke Brakels (zangeres) en Rodney Elzer (van 'The Voice of Holland'). De presentatie van de finale was in handen van Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries. De winnende school ging, naast de gouden microfoon, naar huis met de wisselbokaal: de 'Karin de Jong-prijs'. De tweede prijs, de zilveren microfoon, is gewonnen door De Balsemyn uit Eastermar met het nummer 'De merke'. De bronzen microfoon is gewonnen door It Klimmerblêd uit Sint Nicolaasga met het nummer 'Dyn talint is ús gelok'. Ook over die optredens was de jury erg positief “In goeie útstrieling” en “It sjongen bleau moai, wylst sy der ek noch by dûnsen”.

Zelfgeschreven nummer

Voor scholen was het dit jaar voor het eerst mogelijk om mee te doen met een zelfgeschreven nummer. Veel scholen hebben die kans gepakt, maar It Finster uit Workum had volgens de juryleden Sytse Broersma en Jurjen van der Meer de beste tekst gemaakt. Die school ging er dan ook vandoor met de tekstprijs. De jury had een duidelijke reden om It Finster als winnaar aan te wijzen: "'Mei juf mear muzyk' hat wûn om't de tekst in hiel nij ferhaal fertelt en dochs goed by de muzyk past. Boppedat is de tekst goed út te fieren."
Het Sjongfestival foar Bern is een initiatief van Cedin, Afûk, Keunstwurk en Omrop Fryslân en wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Arjen Witteveen Fonds, Stichting Herbert Duintjes Fonds, Stichting Woudsend, Boersma-Adema Stichting en de Lammert Koopmans Stichting steunen het Songfestival met een financiële bijdrage. Aan het Songfestival kunnen kinderen uit groep 6, 7 of 8 van basisscholen in Fryslân meedoen.