FC Twente degradeert, Cambuur mag hoop houden

FC Twente is gedegradeerd. Dat maakte de KNVB woensdag bekend. De Tukkers mogen niet meer meedoen in de eredivisie, omdat ze financieel in zwaar weer zitten. De proflicentie blijft wel behouden voor de Tukkers. Ze moeten komend seizoen verder in de Jupiler League.
Voor Cambuur betekent dit dat de Leeuwarders toch nog een kleine kans hebben om in de eredivisie te blijven.
De Leeuwarders moeten dan hopen dat Willem II en De Graafschap beide hun play-off-duel tegen NAC Breda en Go Ahead Eagles winnen. Bij dat scenario zouden de Leeuwarders in beeld komen om de eredivisieplaats van FC Twente over te nemen.
Scenario SC Cambuur
De KNVB heeft op 29 april duidelijk gemaakt wat er zal gebeuren als FC Twente de plaats in de eredivisie kwijtraakt:
* Wanneer Willem II, dat als 16e eindigde, wordt uitgeschakeld in de play-off om promotie/degradatie (tegen NAC Breda), dan zal dit team het komende seizoen de plaats van FC Twente innemen.
* Wanneer De Graafschap, dat als 17e eindigde, wordt uitgeschakeld in de play-off om promotie/degradatie (tegen Go Ahead Eagles), dan zal dit team het komende seizoen de plaats van FC Twente innemen.
* Wanneer Willem II en De Graafschap hun play-off om promotie/degradatie beide winnen, dan neemt SC Cambuur, dat als 18e eindigde komend seizoen de plaats van FC Twente innemen.
De KNVB meldt dat ze het afnemen van de proflicentie een te zware straf vond: "Op basis van al het goede werk van het afgelopen half jaar, vindt de commissie dat echter disproportioneel zwaar. Daarom wil de licentiecommissie de licentie intrekken, waardoor het recht op spelen van betaald voetbal vervalt. Daarna wil de commissie FC Twente echter direct een nieuwe licentie verlenen, omdat de club schoon schip maakte. Met die nieuwe licentie stroomt FC Twente dan in op het laagste profniveau en dat is de Jupiler League," aldus de KNVB.