Wetenschappers praten drie dagen over de 'r'

De gebouwen fan de Fryske Akademy
Waarom vinden kinderen de r-klank vaak lastig? En hoe kan het dat je de letter 'r' op meer dan twintig verschillende manieren kunt uitspreken. Over deze en andere vragen praten wetenschappers uit de hele wereld de komende drie dagen bij de Fryske Akademy in Leeuwarden.
Van 18 tot en met 20 mei organiseert de Fryske Akademy workshops waarbij de 'r' centraal staat. Sinds 200 is dit de vijfde keer dat de wetenschappers bijelkaar komen om zich op hetzelfde taalprobleem te concentreren.
Volgens taalwetenschapper Hans van der Velde van de Fryske Akademy is de r-klank door het grote aantal verschillen in uitspraak ideaal om veranderingen in taal en identiteit te onderzoeken.
"De r is bijzonder omdat die in heel veel varianten voorkomt binnen de verscheidene talen, maar ook binnen sommige talen zelf, zoals het Nederlands. Door de r-klank kun je laten zien wie je bent. In het Nederlands zie je bijvoorbeeld dat de Gooise r een bepaalde status wordt toegekend en vroeger was de Franse r ook heel erg sjiek. Dus de r-klank is een ideaal venster om algemene processen van veranderingen in taal en identiteit te kunnen onderzoeken", aldus Van de Velde.