Arjen de Jong (19) bij jongste skûtsjeschippers van IFKS

Arjen de Jong is 19 jaar en daarmee komend seizoen de jongste skûtsjeschipper van de IFKS. Hij heeft het helmhout van het skûtsje Grytsje Obes (GO) uit Koudum overgenomen van zijn vader Romke de Jong. "Die had het wel zo'n beetje gezien. Hij was niet meer zo gemotiveerd," zegt Arjen daarover. "En mijn broertje, mijn zusje en ik, wij werden steeds fanatieker."
"Op een zondag waren we aan het valkzeilen. Ik werd eerste, en toen zei heit: Neem maar over, ik heb er honderd procent vertrouwen in, toe maar." Arjen de Jong was al fokkenist op de Grytsje Obes.
Hij vaart al vijf jaar mee bij de IFKS. Dit jaar start hij in de C-klasse. Dat moeten alle beginners.
Steerd fanatieker
De eerste proef voor de nieuwe schipper waren de zeilwedstrijden van Lemmer Ahoy, met Hemelvaart. De Grytsje Obes werd toen zevende. "We hebben het goed gedaan," zegt Arjen. "En sinds dat weekeinde denk ik eigenlijk alleen nog maar aan het skûtsje. Ik ben sinds die wedstrijden nog fanatieker geworden. Het liefst ga ik elke het meer op, om te trainen."
Als je Arjen vraagt of hij het ook spannend vindt aan het helmhout, dan moet hij daar even over nadenken. Maar hij zegt nee. "Ik doe het samen met mijn oom, Lieuwe de Jong, daarom valt het wel mee. Maar er komt zo nu en dan wel wat druk op mijn schouders."
Lastig als leider
"Ik vind het soms wel wat lastig om als leider op te treden. Men moet wel als schipper overkomen. Ik heb een jonge bemanning. Maten van me. Die vinden het leuk, en hebben veel tijd om te trainen. Maar ze kunnen zo zeggen: 'Wat zou jij nou? Je bent nog maar 19!' Dat is wel lastig als je jong bent. Maar daarom is mijn oom ook mee. Die steunt mij daar ook in."
"Bij Lemmer Ahoy hebben we ool nog schade veroorzaakt bij een ander. Erg jammer. Dat is een zaak voor de verzekering. En de Jonge Jan kwam hard in aanvaring met de Yde. Als je zulke botsingen ziet, dan snap je wel dat skûtsjesilen wel gevaarlijk is. Met zulke harde wind hoop ik dat ik dergelijke fouten niet maak."
Op zoek naar sponsoren
Een skûtsje is niet goedkoop. Daarom is Arjen nog naarstig op zoek naar sponsoren. Het skûtsje staat bekend als het schip van De Kuilart, maar Arjen wil het hele dorp Koudum er bij betrekken. "Ik ben ook nog student en ik moet het allemaal maar betalen. Daarom ben ik nog druk op zoek naar sponsoren."
Arjen heeft er "allemachtig veel zin in". Hij ziet het als een leerjaar, maar zijn verwachtingen zijn er niet minder hoog om. "Als we bij de eerste 3, 4 komen, dat zou helemaal geweldig zijn. Maar misschien valt het wel tegen. Dat kan ook."