Column: Hans Vonk

Hans Vonk fan SC Hearrenfean © Martin de Jong
Roelof de Vries is sportverslaggever bij Omrop Fryslân. Hij is natuurlijk een echte sportfanaat en volgt vooral SC Heerenveen, Aris en het shorttrack op de voet. Zo nu en dan schrijft hij een column over zaken die hij tegenkomt in zijn werk. Roelof is ook te volgen op Twitter.
"Die moeten we in de gaten houden. Hij kan zo nu en dan best een lul zijn." Zo zei Hans Vonk in een overleg met een aantal trainers. Niet wetende dat dit ook weer bij mij terecht zou komen.
Moeilijk, zo kan ik mijn relatie met Vonk het beste omschrijven. Al bij mijn eerste interviews liep het zwaar. "Wat wil je weten? Wat ga je vragen?" Het krijgen van een interview was vaak moeilijk. Hij wilde niet gefilmd worden als hij oranjekoek zat te eten bij een spelerspresentatie, vraagt standaard aan de cameraman of de camera niet te laag stond en of hij wel van zijn goede kant gefilmd wordt. Het ging moeizaam, maar ik dacht het zal wel aan mij liggen. Ik ben immers ook maar een eigenwijs, irritant, bloed-onder-de-nagels-weg-halend mannetje.
Tot het moment dat ik met collega's sprak. Twee directe collega's kwamen na een interview met Vonk terug en belden meteen om te vragen wat er mis was met Vonk. Na de interviews gaf Vonk aan "niet gediend te zijn van deze manier van interviewen." Ik sprak met collega's van andere media en ook zij noemden de werkrelatie lastig. Een soort van schizofrenie; de ene keer vervelend en akelig, de andere keer vriendelijk en grappig.
Nou en? Dat hoor ik u denken. Als hij zijn werk maar goed doet. Is ook zo. Maar ik begon me af te vragen hoe de mensen bij de club er dan over denken. Riemer en Foppe is duidelijk. Foppe zat met Vonk in Zuid-Afrika en zijn twee handen op één buik. Ik merkte het op het moment dat Foppe kwaad op mij was, omdat ik de opstelling vier uren voor de wedstrijd al bekend gemaakt had. Vonk had mijn tweet hier over gezien en dat Foppe verteld. Vonk vertelde echter dat ik een verkeerde opstelling getweet had. Dit klopte niet. En toen ik Vonk en Foppe een week later aan de bestuurstafel na een wedstrijd van de beloften hier op aansprak, werd het door beide weggewuifd onder het mom van: "ach, het maakt ook niet uit."
Via mensen van AZ had ik al gehoord dat ze nogal verbaasd waren dat Vonk van teammanager bij AZ technisch manager bij Heerenveen werd. Toon Gerbrands sprak ik voor de wedstrijd in de perskamer van PSV. Ook hij sprak zijn verbazing uit over de ging van zaken bij Heerenveen. "Ik zou nooit iemand zonder enige ervaring op die positie plaatsen." Art Langeler, hoofd jeugdopleiding bij PSV, was in gesprek met Heerenveen om hoofdtrainer te worden. Vonk communiceert echter via de voicemail, waarna Langeler zegt: "Zo doe ik geen zaken." Vincent Janssen dacht erover na om naar Heerenveen te komen, maar Vonk treuzelt te lang, waarna de spits van Almere City voor AZ kiest. Erwin Mulder zegt in eerste instantie na een gesprek met Vonk nee, maar gaat, nadat keeperstrainer Harm Kuperus contact met hem opneemt toch naar Heerenveen. Teammanager Herman van Dijk moest de club verlaten op het moment dat Vonk in de directie zat. Van Dijk vecht het aan en kan blijven. Tweede keeper Maarten de Fockert krijgt een nieuw contract aangeboden, maar de aanbieding is minder dan het contract van de derde keeper Wieger Sijtsma. Ondertussen is oud-Heerenveenkeeper Agil Etemadi van Almere City benaderd.
Sinds de komst van Vonk is het sportief niet beter gegaan. Dit seizoen eindigde Heerenveen met de zevende begroting van Nederland als twaalfde. Heeft Vonk dan gefaald? Nee. Heeft hij het goed gedaan? Nee. Van de spelers die hij aangetrokken heeft, hebben eigenlijk alleen Larsson en Mulder bewezen een echte versterking te zijn. Je kunt er natuurlijk altijd over discussiëren, maar ik denk dat Zeneli, Van den Boomen en Cavlan het nog niet hebben laten zien. Bijker, Zahovic en Te Vrede vallen tegen en Veerman en Thorsby hebben ook nog niet bewezen een echte versterking te zijn. Namli en Thernzijn er ook nog niet, al komt dat vooral door blessures. Jordy Buijs mocht alweer weg, Varga is verhuurd, keeper Viktor Noring kwam toch, terwijl de keeperstrainer hem überhaupt niet wilde hebben. Duarte was een mislukking en Bikel mocht weg en bloeide op bij NEC. De Roon mocht voor een prikje weg en nu zitten de topclubs in Italië achter zich aan.
Foppe de Haan noemde Joey van den Berg zijn beste speler, maar Van den Berg mag alleen blijven als Heerenveen volgend seizoen niet een vervanger voor hem heeft. Joey had graag afscheid willen nemen in het eigen stadion, maar pas na de laatste wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion kreeg hij te horen dat hij niet een nieuw contract krijgt.
De ondernemingsraad heeft eerder al aangegeven niet verder te willen met Vonk. Ook een deel van de zakenclub en het stichtingsbestuur wilden verder met nieuwe mensen.
Is het dan allemaal niets? Nee. Het is, zo schat ik in, zo'n fifty-fifty bij de club. De ene kant vindt het prima werken met Vonk, de andere helft vindt het niets en is blij met deze keuze. De dag voor het bericht in De Telegraaf kreeg ik nog berichten dat Vonk een contract voor twee jaar krijgt. Het is nog altijd een "duiventil" bij Heerenveen. Diverse belangen spelen nog altijd een rol.
Maar men moet zakelijk zijn. Gezien de feiten en constateringen over Vonk denk ik dat algemeen directeur Luuc Eisenga een goede keuze heeft gemaakt. Hij heeft de raad van commissarissen achter zich staan en dat is belangrijk. Volgens De Telegraaf wordt Nijkamp zijn opvolger. Al schrijven ze ondertussen ook dat Nijkamp benaderd is door de KNVB.
Ik zou zeggen, Luuc, bel toch maar even met Riemer. Ik weet het, Riemer zal niet blij zijn met jouw beslissing om Vonk zijn contract niet te verlengen. Maar laat Riemer toch maar even bellen met zijn vriend en Heracles-voorzitter Jan Smit. Informeer dan even naar Nico-Jan Hoogma. Geboren in Heerenveen, succesvol bij Heracles en heeft al eens gezegd wel wat te voelen voor Heerenveen. Gewoon doen. Kan jou het schele. En een beetje snel graag, want er moeten nog wel wat spelers bij."