Burundees gezin uit Burgum wordt definitief uitgezet

De Burundische Aline Ndikumana en haar twee kinderen worden definitief het land uitgezet. Ze moeten terug naar Burundi. Donderdagavond worden ze al op het vliegtuig gezet naar het Afrikaanse land. Burgemeester Ter Keurs van Tytsjerksteradiel deed donderdag een allerlaatste poging om uitzetting te voorkomen. Hij diende een verzoek in bij staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie. Dat verzoek wordt niet gehonoreerd.
Aktie in Burgum
Ndikumana woonde een poos in het azc in Burgum. In dat dorp werd de afgelopen tijd een actie opgezet om het Burundische gezin in Nederland te houden. De twee vrouwen in Burgum die de actie hebben geleid, zijn zwaar teleurgesteld over het besluit van de staatssecretaris. Mirjam Deelstra: "We zijn behoorlijk verslagen. De staatssecretaris wil niet zwichten. Ze worden vanavond op het vliegtuig terug gezet. We staan met lege handen."
Bedreigd met de dood
Aline Ndikumana vluchtte tien jaar geleden naar Nederland en kreeg hiet twee kinderen, die zijn nu zes en vier jaar. Volgens Deelstra is Ndikumina niet veilig in Burundi. "Ze wordt bedreigd, dat ze wordt vermoord wanneer ze landt", zegt Deelstra.