Provincie is tevreden over het vergassen van ganzen

De provincie kijkt tevreden terug op het vergassen van ganzen als oplossing voor de ganzenproblematiek. Juni vorig jaar werden zo’n 1.500 ganzen in het natuurgebied van het Fryske Gea gevangen en vervolgens vergast met CO2. Betrokken partijen en natuurorganisaties hebben gekozen voor deze aanpak als extra maatregel naast het lekprikken van eieren en het afschieten van ganzen. Uit de evaluatie blijkt dat het vergassen van ganzen een vlotte methode is, waarbij de rest van de natuur minimaal belast wordt.
Wel zou het proces nog vlotter kunnen en in een andere opstelling moeten zodat ganzen niet bekneld raken.
Vergunningen
Volgens gedeputeerde Johannes Kramer heeft de Fauna Beheereinheid (FBE) al nieuwe vergunningen voor het vergassen van ganzen aangevraagd. De provincie geeft aan het einde van de maand duidelijkheid over of die vergunningen ook afgegeven worden. “Er is wel haast bij, want de ganzen zijn nu aan het ververen en kunnen dan het best aangepakt worden.”
Natuurbeleid
De verantwoordelijkheid voor natuurbeleid is in 2014 overgedragen van Rijk naar provincie. Alle provincies hebben daarom zelf een beleid opgesteld over hoe ze de ganzenproblematiek aan zullen pakken. Daarmee moet de schade aan landbouwgewassen in Fryslân met vijf tot tien procent afnemen.