Fedde Dijkstra wint Frysk diktee

Met tien fouten heeft Fedde Dijkstra uit Wirdum het 'Grut Frysk Diktee' gewonnen. Het dictee werd voor de veertiende keer gehouden. Traditioneel in de statenzaal van het provinciehuis. Tweede werd Tineke Hoekstra uit Noordbergum met in halve fout meer. De winnaar van vorig jaar, Jan Ybema, eindigde met elf fouten op de derde plek. Er deden 45 mensen mee, onder wie tien bekende Friezen, zoals kaatser Chris Wassenaar en presentatrice Welmoed Sijtsma. Van de bekende Friezen was actrice Tamara Schoppert met 22 fouten de beste.
De tekst van het 'Grut Frysk Diktee' is geschreven door schrijver/journalist Sietse de Vries en had als thema generatieverschillen. Met in de tekst veel oudvrezige woorden die jongeren weinig zeggen, zoals 'meepsk' (ziekelijk) en 'kealôffearnje' . "Ik heb allemaal nieuwe woorden gehoord. Ik weet de betekening nog steeds niet, maar ik heb ze wel gehoord", aldus presentatrice Welmoed Sijtsma (Jeugdjournaal). Ook voor kaatser Chris Wassenaar was het een zware avond: "Bij het voorlezen denk je nog dit valt mee, maar als je het dan op moet schrijven, dat is het minste. Ook bij de gewone woorden."
Juryvoorzitter Hinrdik Sijens geeft na het nakijken toe dat het bij sommigen wel een slagveld was, maar dat een aantal het ook heel goed hebben gemaakt. Uiteindelijk is het Fedde Dijkstra die de minste fouten maakt. "Het was wel een pittig dictee, maar dat is niet anders dan voorgaande jaren. Maar het ging nu beter, dus blijkbaar was het wat makkelijker", reageert de winnaar.  Voor de beste BF-er was de winst een enorme verrassing. "Wat leuk! Dat had ik niet verwacht. Ik houd mijn prijs de hele week om", zei Tamara Schoppert.
Het 'Grut Frysk Diktee' wordt georganiseerd door de Afûk, Cedin, Provincie Fryslân, de Fryske Akademy en Omrop Fryslân.