Jan Smink naar finale Bocuse d'Or

Chefkok Jan Smink uit Wolvega is gister zevende geworden bij de Europese kookwedstrijd Bocuse d’Or in Boedepest. Hij mag daarom volgend jaar naar de wereldfinale in Lyon in Frankrijk. Smink, die werkt bij sterrenrestaurant de Librije, maakte met zijn team steur, steurkaviaar en hertenkalf klaar. Het team bestaat uit Sander Verhaaf en Fries Lars Aukema.
Bij de Europese finale streden 20 landenteams verspreid over twee dagen. Naast de verplichte hoofdingrediënten waren er extra eisen, zo moest het visgerecht voor de helft uit groente bestaan.
De groente moesten de teams zelf verzamelen op een markt op de wedstrijdlocatie. Het vleesgerecht moest uit één stuk bestaan en twee groente-, fruit- of aardappelgarnituren hebben.
Smink en zijn team lieten belangrijke deelnemers als Duitsland, Italië en Engeland achter zich. "Toen ik hoorde dat Hongarije eerste was, zat ik zelf te rekenen. De eerste vijf plekken waren al bekend en dan ga je toch wel een beetje billenknijpen, want je weet het niet", aldus Smink. "Uiteindelijk heeft het goed uitgepakt. Nederland heeft nog nooit zo dicht achter de groten gezeten. We zijn nu ook een land waarmee ze serieus rekening gaan houden."