Minister Blok opent woningen in Garyp

Minister Stef Blok voor Wonen heeft woensdagmiddag in Garyp zeven nieuwe woningen geopend in een eerdere plaats aan de Ielke Boonstralaan. Aannemer Johan Timmermans begon zo'n half jaar geleden met de bouw van de woningen, waarvan een aantal bedoeld zijn voor starters.
Timmermans wil zo de krimp in het dorp tegen gaan. De oude boerderij is een rijksmonument, ontworpen door architect W.C. de Groot. De aannemer had daarom gerekend op een bijdrage van de Provincie, maar kreeg dat niet.
Tegen de krimp
Goedkope starterswoningen zijn volgens Timmermans een probaat middel tegen de krimp. Nieuwe inwoners zorgen ervoor dat Garyp leefbaar blijft, zegt hij. Maar de werkzaamheden pasten niet in de regels van de provincie. "Dan moast ik de boel platsmite en dat wie no krekt de bedoeling net", zo zei Timmermans eerder bij Omrop Fryslân.
Toch was er bij de opening, naast minister Blok, ook een delegatie van de Provincie. De gemeente Tytsjerksteradeel, die wel een bijdrage leveren wilde, was ook aanwezig in de persoon van burgemeester Eric ter Keurs.
Gariper van het jaar
Het dorp Garyp is erg blij met Timmermans. In 2014 werd hij nog verkozen tot 'Gariper van het jaar'. "Hy jout de minsken yn it doarp it gefoel dat se wer meidogge", zei Gjalt Faber van de dorpskrant destijds daarover. Timmermans had zijn eigen huis en bedrijfsplan omgeruild met de eigenaar van de oude melkfabriek. Dat deed hij omdat hij de slechte staat van het gebouw niet meer kon aanzien. Hij heeft er zorgwoningen in gebouwd en er zit een huisarts, een apotheek, een fysiotherapeut, een pedicure, een kinderspeelplaats en een kinderopvang.
Het werk in Garyp is voor Timmermans nog lang niet klaar, hij is in gesprek met meerdere partijen om een 'autistencampus' te realiseren.