Heliventure krijgt geen gelijk in klacht over aanbesteding

Het Belgische helikopterbedrijf Heliventure heeft van de rechter geen gelijk gekregen in haar klacht over de aanbesteging van de helikopter voor patiëntenvervoer naar de Waddeneilanden door de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Friesland.
Volgens Heliventure was de nieuwe aanbesteging zo geschreven dat de ANWB de opdracht zou krijgen. De rechter zegt dat daar geen bewijs voor is. Eerder lag RAV Friesland de aanbesteging stil omdat er ook rumoer over was. De ambulancevoorziening kwam daarna met een nieuwe aanbesteging.
Volgens de rechter heeft een partij altijd het recht om een aanbesteging stil te leggen. RAV Friesland wil zo snel mogelijk met een nieuwe helikopter vliegen. Defensie en de Kustwacht doen dat nu tijdelijk.
RAV Friesland is blij met de uitslag van het pleidooi. Zij kunnen nu een volgende stap zetten in de aanbesteging. Tot en met 23 mei kunnen partijen zich inschrijven op de nieuwe aanbesteging. Volgens woordvoerder Jouke Wijnalda van RAV Friesland zijn we veel tijd verloren door het pleidooi. Ze hopen nu om de dagvluchten vanaf 1 oktober te doen en de nachtvluchten vanaf 1 januari 2017.
Heliventure vindt de uitkomst van het pleidooi teleurstellend, zo zegt advocaat Antoine Broesterhuizen. Volgens haar deugd het jurisch gezien niet. Het Belgische helikopterbedrijf zal zich richten op vervolgstappen, zoals een hoger beroep of een andere procedure.