"Nabetaling aan werknemers Sionsberg en Pasana"

Curator Hans Silvius van het Dokkumer ziekenhuis De Sionsberg en de Pasana zorggroep zal proberen om nog voor de zomervakantie 1400 werknemers en oud-werknemers van de failliete zorggroep een nabetaling te doen.
De medewerkers hebben nog recht op de uitbetaling van de decemberuitkering van 2014 en in sommige gevallen ook van overuren. Volgens Silvius gaat het om een bedrag van een paar honderd euro tot op zijn meest een paar honderd euro voor elke werknemer.
Bij de uitbetalingen uit een faillissement hebben vaak grote schuldeisers zoals de Belastingdienst en de bank voorrang, maar in dit geval wil Silvius met de rechtbank regelen dat hij de werknemers eerder kunnen uitbetalen.
Persoonlijk aanspreken op fouten
Silvius is al sinds eind 2014 aan het werk als curator van De Sionsberg en Pasana. Hij is op dit moment onder andere bezig met een onderzoek naar de financiële gang van zaken bij het Dokkumer ziekenhuis en de Pasanagroep tussen 2007 en 2014. De curator sluit niet uit dat sommige bestuurders ook persoonlijk worden aangesproken op fouten die ze in die periode hebben gemaakt.
Beheer geldstromen onvoldoende
Het staat voor Silviusal vast dat het beheer op de geldstromen van het ziekenhuis en ouderenzorg in die periode volledig onvoldoende was. Doordat diverse geldstromen doorelkaar zijn gelopen, had een tijd lang bijna niemand echt zicht op hoe het ziekenhuis en de ouderenzorg van Pasana er financieel exact voor staan. Dat bleek: eind 2014 gingen ziekenhuis en ouderenzorg – en voor veel betrokkenen redelijk onverwacht – failliet.
"Situatie is nu beter"
De ouderenzorg van Pasana maakte een doorstart onder leiding van een vangnetstichting, met als doel om de ouderenzorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Die stichting Continuiteit Zorgverlening Friesland kon dinsdag stoppen. De ouderenzorg is nu in handen van Kwadrantgroep en Zuidookstzorg en staat er nu volgens voorzitter Hayo Hornman een stuk beter voor dan twee jaar geleden.