Grond bij gifstoffenverwerker Orion Drachten is vervuild

De grond en een deel van de riolering bij gifstoffenverwerker Orion in Drachten zijn vervuild met zogenaamde pcb’s. Dat meldt het Friesch Dagblad dinsdag naar aanleiding van diverse onderzoeken die zijn uitgevoerd door de provincie, de gemeente Smallingerland en Wetterskip Fryslân. Het blijkt dat er door het bedrijf jarenlang giftige stoffen afgevoerd zijn in het riool. Ook het bedrijventerrein is vervuild.
De vervuiling kwam in december vorig jaar aan het licht, nadat onderzoekers van een bedrijf uit Assen de giftige stoffen rondom het bedrijf aantroffen. Enkele jaren eerder al trof het Wetterskip een opvallend aantal pcb’s aan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Volgens GGD Fryslân zijn de gevaren voor de volksgezondheid en de natuur klein. Wel is het niet duidelijk hoeveel pcb’s precies gelekt zijn in het oppervlaktewater.
Oude werkwijze
De algemeen directeur van Orion, Dirk Jan Hoogendoorn, zegt dat de vervuiling het gevolg is van de werkwijze die het bedrijf tot enkele jaren geleden hanteerde.