Geen tentoonstelling over Jentsje Popma in Fries Museum

Het Fries Museum zal voorlopig geen tentoonstelling houden over de Friese kunstenaar Jentsje Popma. Dat zegt directeur Kris Callens als antwoord op de actie van galeriehouder Jitse Sikkema uit De Wilgen. Die is op Facebook een actie begonnen omdat hij vindt dat de 95-jarige Popma nog tijdens zijn leven een expositie verdient. Volgens Sikkema heeft de kunstenaar zijn aandeel in de Friese schilderkunst meer dan bewezen.
Directeur Callens heeft wel respect voor het werk van Popma, maar meent dat de kunstenaar niet aan de gestelde criteria voldoet: erkenning in het buitenland of het winnen Gerrit Benner kunstprijs. Landelijk bekend kunstenaar Douwe Elias uit Franeker noemt dat onzin. Volgens hem is het werk van Popma van internationale allure en heeft de kunstenaar bovendien veel invloed gehad op het werk van hedendaagse Friese kunstenaars.
Actie
Ook Sikkema laat het er nog niet bij zitten. Volgens hebben intussen veel andere kunstenaars en galeriehouders zich bij de actie aangesloten om het Fries Museum op andere gedachten te brengen.