KNSB wil bezuinigen door verlaging prijzengeld voor rijders

Reedriden © ANP
Schaatsbond KNSB wil de financiële problemen oplossen door te snijden in het prijzengeld voor schaatsers, en ook in de budgetten voor de verschillende disciplines binnen de bond. Die krijgen voortaan minder steun. Topsportfaciliteiten en talentontwikkeling zijn cruciaal, zegt de bond, maar die moeten het ook doen met minder geld.
De inkomsten in de sport lopen terug, schrijft de KNSB, ook in het schaatsen. De laatste jaren komen er miljoenen euro's minder binnen bij de schaatsbond. Twee jaar geleden kon de bond nog rekenen op 16 miljoen euro, dat is nu nog 12,5 miljoen.
Eerder was schaatser Sven Kramer erg verbaasd over het plan van de KNSB om het prijzengeld te verlagen. "Foar my is it in ekstraatsje," zegt Kramer in maart, "mar guon riders moatte libje fan dat jild. Ast it omdraaist, en seist bij it bûnsburo: "Leverje de helte mar yn, en hast it mar te nimmen", dan rinne se allegearre jankend de doar út fansels."
De schaatsbond snijdt ook in de eigen organisatie. Bij het bondsbureau zullen ontslagen volgen. Het bureau wordt bijna voor een derde kleiner. De administratie wordt gedigitaliseerd of uitbesteed. De bond steekt wel geld in marketing en commercie. Zo proberen ze extra geld binnen te halen.