Friese koks weten wat ze moeten koken voor Bocuse d'Or

Jan Smink by de Nederlânske finale fan de Bocuse d'Or © ANP
Het wedstrijdschema fan de kookwedstrijd Bocuse d'Or is bekend gemaakt. Het Nederlandse team gaat op 11 mei koken. Ze maken steur, steurkaviaar en hertenkalf klaar. Het team bestaat uit Sander Verhaaf en Friezen Jan Smink en Lars Aukema.
Bij de Europese finale strijden 20 landenteams over twee dagen. Naast de verplichte hoofdingrediënten zijn er extra eisen, zo moet het visgerecht voor de helft uit groente bestaan. De groente moeten de teams zelf verzamelen op een markt op de wedstrijdlokatie. Wat daar te krijgen is, is vooraf niet bekend.
Het vleesgerecht moet uit een stuk bestaan en twee groente-, fruit- of aardappelgarnituren hebben.
Olympische Spelen
De Bocuse d'Or wordt ook wel de Olympische Spelen voor koks genoemd. De jury beoordeelt uiteraard op smaak, maar ook op originaliteit en respect voor het product. Ook de cultuur van het land van herkomst van de teams moet zichtbaar worden.
Als voorbereiding trainen chefkok Jan Smink en kok Sander Verhaaf elke maandag. Naast de smaak is dan ook de klok van belang. Als Nederland zich plaatst bij de eerste elf, dan mogen ze meedoen aan de wereldfinale in januari 2017 in het Franse Lyon.