Meeste jeugdzorg in Noord-Nederland

© ANP XTRA
In het noorden van Nederland wordt procentueel gezien het meest gebruik gemaakt van jeugdzorg. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Vooral in Groningen hebben in 2015 veel jongeren te maken gehad met jeugdzorg. In sommige gemeenten ligt dit aantal zelfs op 16% van de jongeren. In Friesland zijn de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland, Achtkarspelen en Heerenveen de uitschieters. In deze gemeenten hebben 12 tot 14% van de jongeren te maken met jeugdhulp.
Landelijk
Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, waar een op de tien jongeren gebruik maakte van een vorm van jeugdzorg. Landelijk gezien hebben in 2015 356.000 jongeren een vorm van jeugdzorg gekregen. Dat is tien procent van het totale aantal jongeren. Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Deze hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit het begeleiden of behandelen van jongeren met psychysche problemen, een verstandelijke beperking of gedragsproblemen.
Opvallend is dat er in 2015 veel meer jongens dan meisjes jeugdhulp kregen. In totaal kregen 210.000 jongens hulp van de instanties, terwijl dat aantal bij de meisjes op 146.000 ligt. Dat is een op de acht jongens, of een op de elf meisjes. Vooral in de leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar zijn jongens oververtegenwoordigd.