Dorpsbelangen hebben moeite met vinden nieuwe bestuursleden

Dorpsbelangen kunnen tegenwoordig heel lastig nieuwe leden vinden. In veel dorpen in Fryslân is er onder de inwoners niet veel animo voor de titel voorzitter of secretaris van het dorpsbestuur. Dat zegt Jaap Koen Bijma van Dorpswerk. Volgens hem komt dit door de huidige bestuursvorm. Die zou niet meer van deze tijd zijn, zegt Bijma. Inwoners willen wel helpen met het organiseren van het één of ander, maar willen niet voor langere tijd aan het bestuur verbonden zijn.
Kortere projecten en beter contact met andere verenigingen en organisaties uit de buurt zou de oplossing zijn, volgens Bijma van Dorpswerk. Zo kunnen de organisaties samenwerken en komt niet alle verantwoordelijkheid bij één bestuur te liggen.
Wommels
Dat blijkt wel in in Wommels. Verschillende oproepen van het bestuur voor nieuwe leden in dorpskranten en vergaderingen hebben niet geholpen in het overhalen van de dorpsbewoners om zich toch op te geven. En wat moet je dan als organisatie? Loten! En daar hadden de inwonders van Wommels niet op gerekend.
''Het kon niet anders'', zegt Meinte Wesselius die nu deel uitmaakt van het bestuur. 'Als er nu geen nieuwe leden bijkomen, dan kunnen we gelijk wel ophouden te bestaan''. De loting voor diit jaar was donderdagavond. Hier kwam uit dat Siemy Molenmaker uit Wommels het bestuur in moet. Ze wil er eerst nog even over nadenken.