Jorick Speerstra en Jelle Bangma winnen Verhalenwedstrijd

Jorick Speerstra en Jelle Bangma zijn de winnaars van de Verhalenwedstrijd 2016. Tet Rozendal maakte de winnaars donderdag bekend in het programma Bynt. Het thema van de Verhalenwedstrijd was dit jaar 'Oars'. Er kwamen 119 inzendingen binnen. Bij de senioren won Jelle Bangma. Tweede werd Forina van der Zee en derde was Ytsje Hettinga.
Bij de junioren vond de jury het verhaal van Jorick Speerstra het beste. Dit verhaal wordt bovendien ook verfilmd en is later dit voorjaar als korte film opgedeeld in vier afleveringen te zien bij Omrop Fryslân.
Tweede bij de junioren was Anna de Vries, derde werd Monique Bijsterbosch. Bij de junioren kwamen alle prijswinnaars van het Bogerman uit Koudum.
De jury bestond uit Koos Tiemersma, Lida Dykstra en Yvonnen Dijkstra. De Verhalenwedstrijd is dit jaar georganiseerd door It Skriuwersboun, het Friesch Dagblad, Omrop Fryslân, en sinds dit jaar ook onderwijsorganisatie Cedin. In 2017 zal er weer een Verhalenwedstrijd zijn.
Auto-ongeluk
Het verhaal van Jorick is gebaseerd op het dodelijk auto-ongeluk in Jorwert, afgelopen jaar. "Ik wist fuortendaliks al dat myn ferhaal oer in auto-ûngelok gean soe", vertelt hij. Ambities om verder te schrijven, heeft hij echter niet.
Niet veel ervaring
Jelle Bangma is opgetogen met de eerste prijs: "Ik hie net folle ûnderfining mei it skriuwen fan ferhalen foar folwoeksenen. Ferline jier haw ik dat foar it earst dien, foar de Rely Jorritsmapriis. Dy haw ik ek wûn. En no kaam dizze wedstriid foarby."
Bangma vond het fijn dat de jury de inzendingen anoniem beoordeelde: "Dat makket it wol sa earlik."