Roofvogels zitten duivenmelkers flink dwars

Friese duivenmelkers maken zich grote zorgen over hun duiven. Steeds meer duiven worden gepakt door roofvogels zoals de havik en de sperwer. Dat zegt Friesland ’96, de overkoepelende organisatie van duivenmelkers in Friesland. Vooral de duivenmelkers die met hun dieren wedstrijden vliegen, hebben schoon genoeg van de roofvogels. De organisatie krijgt hier de laatste tijd veel meldingen over van duivenmelkers. De organisatie denkt dat er de afgelopen jaren een hoop roofvogels bij zijn gekomen, doordat ze beter beschermd worden.
Roelof Stam van de duivenorganisatie zegt dat dit duidelijk te merken is. “Ik vind roofvogels mooie dieren, maar ik vind het verschrikkelijk dat mijn duiven worden gedood. Gisteren heb ik mijn duiven weer eens losgelaten en ik was meteen een kwijt aan een roofvogel”, aldus Stam.
Niet alleen deze duivenhouder zag dat zijn duiven werden gepakt door roofvogels. Ook Booi van der Veen uit Kollum is gedupeerd. Hij is de afgelopen jaren veel duiven verloren. “Op een dag waren er zo’n vijftien duiven weg van de zeventien die ik had losgelaten. Daar zaten hele dure duiven tussen. Wanneer je zoveel duiven kwijtraakt ben je niet blij. Toch ben ik doorgegaan met het houden van duiven”, zegt van der Veen. Maar wat kun je er nu aan doen om die roofvogels op afstand te houden? Volgens de duivenmelker uit Kollum zou het helpen om de onderkant van de vleugels te bespuiten met een roze kleur. “Men zegt mij dat zoiets helpt, maar ik heb het nog nooit geprobeerd”. De duivenmelker zegt dat ook andere duivenmelkers in de omgeving last hebben van de roofvogels. “Het is zelfs zo dat als ik in de buurt ben, de vogels boven het dak van het duivenhok cirkelen.”