Eigenaren buitendijks land voelen zich in de steek gelaten

De grondeigenaren van het buitendijkse land in Ferwerderadiel zijn genegeerd door het college van burgemeester en wethouders. Dat zegt Anja Roos, advocaat van de eigenaren van het buitenlandse land.
Met een Rijksbesluit wordt het boerenland daar natuurgebied. Daar is onder uit te komen en de gemeenteraad van Ferwerderadiel zou daar donderdag een besluit over nemen, maar dat is uitgesteld naar volgende week woensdag, ook vanwege aanvullende eisen van de boeren.
“Erbuiten houden”
Volgens Roos had er donderdag al wel een besluit kunnen komen. Dan hadden burgemeesters en wethouders de grondeigenaren alleen eerder bij het overleg moeten betrekken. "Wij zijn er de eerste vier weken stelselmatig buitengehouden. Dat was niet conform de afspraak. Er is niet correct gehandeld”, vindt Roos.
"Haastklus"
Wethouder Jaap Hijma van Ferwerderadiel wil niet met modder gooien, maar geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. “Dat heb je met haastklussen, dan maken alle partijen fouten."
Fosfaatrechten
Zonder er erg in te hebben, ging de gemeenteraad van Ferwerderadiel in september akkoord met een nieuwe beheersverordening voor de Waddenzee en de Noordzee. Er staat in dat het boerenland voortaan als natuurland wordt aangemerkt. De grondeigenaren zijn daar boos over, omdat het dan niet meer meetelt voor de fosfaatrechten van de boeren. Woensdag neemt de gemeenteraad van Ferwerderadiel waarschijnlijk wel een besluit. Volgens Binne Reitsma, boer met buitendijks land, lijkt het er toch op dat ze door mogen boeren op buitendijks land: “Dat is wel een meevaller”, zegt Reitsma. 
Boerenland en gebied van It Fryske Gea
Van het buitendijkse land in de gemeente Ferwerderadiel is 10 procent eigendom van boeren, de andere negentig procent is van natuurorganisatie It Fryske Gea.